Holländska sänka sig till Euro 2016-krisen rotad i misslyckad generation

Detta har varit en katastrofal internationell paus för Oranje. Besegrades hemma av Island och sedan trounced av Turkiet gör grupp A-bordet en brutal läsning. Holland sitter fjärde, för närvarande utanför kvalifikationsplatserna, bakom Island, Tjeckien och Turkiet. Om resultatet är gynnsamt i nästa och sista matchrundan, kan de bara knäcka in i tredje Unibet och en play-off. I dagens olycka har de som uthärdat den förlåtna synen på den senaste förlusten inte överflödit med optimism.Euro 2016-kvalifiera: Holland på utkanten av utgången efter att Turkiet har besegrat Läs mer

De behöver favoriserar och det är inte för mycket av en sträcka att undra om Turkiet kan förlora en match i sin dubbla rubrik mot tjeckerna och Island. Det är Hollands sida av myntet som är ganska mer om.Kan de vinna i Kazakstan och slå tjeckiska republiken för att ge sig en stridschans för att avsluta tredje? Efter veckan har Nederländerna just Unibet betting sidor bonus bevittnat det, som tar på sig en djup existentialistisk fråga.

Det var en galen Opta stat som kom fram efter den senaste besvikelsen. Endast Andorra, Gibraltar, Malta och San Marino har varit bakom i flera minuter än Holland i dessa Euro 2016-kvaler. Vilket företag ska behålla.

Det finns en djupare sjukdom på jobbet. Förtroendet har blivit unraveling med en hastighet av knutar sedan den tredje placeringen i världscupen 2014.Det var mycket som kände sig oväntat fräsch och upplyftande om den turneringen – och det var ingen Unibet anledning att förvänta sig en plötslig nedgång när Louis van Gaal marscherade till Manchester. Övergången till hans ersättare Guus Hiddink – som sedan har blivit ersatt för tidigt av Danny Blind – var skakig och oregelbunden. Början över i post-Van Gaal eran har Holland kämpat för att hitta ett mönster. De har förlorat sin känsla av syfte. Sammanhållningen har löst sig. Den motattackfotboll som lyckades i Brasilien övergavs eftersom de försökte återvända till det mer besittningsbaserade spelet som var ett traditionellt kännetecken – men förändringen har skadat lagkonstruktion, moral och resultat.

Vid misstag krypande i och självförtroende eroderar, har gruppens brister blivit utsatta.Det finns en överväldigande känsla av ånger att Holland saknar en viktig generation av spelare och med laget som inte fungerar det är mer uppenbart än någonsin tidigare. Mellan de tidiga 20-talets bandspelare som Memphis Depay, Stefan de Vrij och Georginio Wijnaldum – och den tidiga 30-talet – Arjen Robben, Van Persie och Wesley Sneijder – finns det ett övergripande dopp i kvalitet.

När allting fungerar – se Brasilien 2014 – ungdomen är djärv och veteranerna njuter av ansvaret. Alla andra sopas tillsammans med dem. När allting inte fungerar – se förra veckan – är ungdomen utslag och veteranerna ser över det.Alla andra ser för lätt överväldigade ut.

Rättvist är Robben inte helt med i denna studie eftersom han skadades mot Island och spelade ingen roll i Turkiet. Johan Cruyff var förvånad över hur grunderna tycktes gömma den nuvarande gruppen. “Genom att placera bollen framför någon måste personen i fråga flytta sig. Jag tycker att det är chockerande att se hur få spelare i det nederländska landslaget har behärskat det, säger han.

Sammantaget har det varit en nykterande introduktion till ledningen på internationell nivå för Blind, som var drivkraft in i en nödsituation men när han tittar omkring ser han inte på verktygen för att svalka dig Holland från detta.Det faktum att den nederländska fotbollsförbundet vände sig till Blind, en enastående försvarare för klubb och land i sin tid, avslöjar ett annat lite alarmerande problem när Holland undersöker vad som händer i sin fotboll. Blind hade bara ett år som tränare för Ajax 10 år sedan på sitt ledarskaps CV. Annat än det har han varit assistent. Det frågar mycket om någon utan mycket tid vid det skarpaste ändamålet för att hantera denna kris.

Den nederländska ledningens guldålder har emellertid förlorat en del av sin glans. Vid världscupen 2006 fanns det till exempel fyra holländska tränare, ledande lag – Hiddink, Dick Advocaat, Leo Beenhakker och Marco van Basten.Nästa generations tränare är inte så rika på antal eller erfarenheter. Det finns fortfarande talang i truppen, tillräckligt för att kvalificera sig till ett uppblåst EM som välkomnar 24 lag. Om förmögenhet tillåter dem en play-off plats, kanske en blandning av stolthet och beslutsamhet kan hjälpa dem igenom. Utöver det behöver sökandet efter en ljusare orange uppmärksamhet.

Rate this post