Joe Root hittar frustration igen i sin sökning efter Test perfektion

Med en innings att gå i Chennai, har Root återvänt 1 471 körningar – en summa som har honom två före Jonny Bairstow som paret vie att översätta Michael Vaughans Englands rekord på 1 481 år 2002 – och för andra året i rad har matchat en rekord han delar med Indiens Virender Sehwag om att ha gjort 13 poäng över 50. Kort sagt, det har varit en ganska praktisk 12 månader för Yorkshireman.

Roten är dock något av en perfektionist.När han trampade mot paviljongen efter att ha blivit bakom av Ravi Jadeja för 88, utlämnade lätt läsande svärdord innan han sparkade gränsen rep var hans ilska först som svar på uppsägningen – han trodde inte att han hade slagit bollen – innan som bor på det faktum att omvända femtiotalet i hundratals i testcricket förblir någonting av en albatross om halsen.

På själva beslutet, som såg honom, inte gavs ut på fältet efter att ha bottnat ett svepskott till wicketkeeper, Parthiv Patel, bara för att den skulle vändas på granskning, var Root fortfarande förvirrad efter stubbar om vad som orsakade spiken på snickometern. “Jag var övertygad om att jag inte slog den. Tekniken föreslog annars. Fladdermusen var inte nära golvet, så jag måste ha en fin en på den.Jag var lite barnslig med min reaktion, men du kommer bli besviken när du känner dig svårt, säger den 25-årige.

Den andra vågen av ire som sjönk in – den irriterande omvandlingsfrekvensen – är inte ett nytt fenomen och något Root talade om under sommaren. Root har skett 11 århundraden och 27 halvhundrader i 53 test men i sitt förflutna 17 poäng på mer än femtio, har bara tre omvandlats till tre siffror. Mogen Ali-talet ger England en stark plattform mot Indien Läs mer

Och om det inte är så mycket om milstolpe så är det faktum att en spelare av hans otvivelaktiga kvalitet – som är tredje i ICC-testrankningen – borde hysa mer monstrous score när den är väl inställd.

Det senaste erbjudandet i Chennai var en klassiker av genren, om än med en störd uppbyggnad.Efter att ha tillbringat den tidigare dagen med vägen vid stadion som ett hjälpnät efter att träningsanläggningarna skadades av måndags cyklon – ett drag för att ta itu med några fotverksproblem och ett annat tecken på hans perfektionism – Rot kom fram under sjätte dagen på en gång och såg en gång mer i toppform. Facebook Twitter Pinterest De indiska spelarna är avsedda att granska efter Root Edged Ravi Jadeja bakom. Foten: Tsering Topgyal / AP

Hans fotarbete var skarp, de dåliga bollarna släpptes bort och medan Moeen Ali, på väg till sitt femte Testhundratal, började ropa efter Alastair Cooks femte borttagning till Jadeja i Serien, No3 höll poängen tippar över snyggt.

Återupptog efter lunch på 44, öppnade Root en touch mer.Om avgiften på planen som skickade Ravi Ashwin över huvudet var plockningen av hans 10 fours så var det det fejlet som var hans mest effektiva frisättningsskott. Det skulle också vara det som ledde till att han dödades när han, med ett tolfte testhundratal som synes där för att ta det, nekade den lättaste kitteln honom.

“Det har varit ett tema hela året, något att fråga Santa för och förhoppningsvis kan vi sortera ut för nästa år, “sa Root när han frågade om denna uppenbara glitch. “Jag skulle ljuga om jag inte var frustrerad över det, men jag tycker att mitt spel är i gott skick. Jag är inte säker på varför det är kanske, jag skulle inte säga övertygelse, men kanske måste jag rensa den lite.Men om det är en dålig boll vill jag slå den i fyra. “

Om en bättre omvandling av femtiotalet till hundratals är på sin jullista, skulle ämnet för hans eventuella uppgradering till Englands kapten kunna dominera det nya året när Cook diskuterar sin framtid i rollen med Andrew Strauss. Man kan mata in i den andra, med Australiens Steve Smith och Indiens Virat Kohli, de två batsmen ovanför honom i ICC-diagrammen, som har upplevt något av en surge sedan de tog över sina respektive sidor.

Smith har vänt åtta av hans 15 poäng över 50 i hundratals som kapten, medan för Kohli är antalet åtta från 12. Kunde Roots batting på samma sätt slå en ny nivå till följd av det extra ansvaret?Eller borde denna treformat cricketer tillåtas mer tid att fokusera enbart på sitt spel utan att bli nedslagen av alla de ytterligare kraven på sin tid?

Med tanke på cricket är något Root medveten om, har först tagit upp att spela ukulele som en distraktion på turné innan den nyligen uppgraderats till en gitarr. Det är ingen tvekan om att hans batting gör lite söt musik men som hans val av instrument, går det större för att han ska få full tillfredsställelse.

Rate this post