Willie Mullins förlorar 60 Gigginstown Stud hästar efter träningsavgifter rad

Mullins har varit Irlands mästare tränare de senaste nio åren och den ledande tränaren på Cheltenham Festival i fem av de senaste sex säsongerna, medan hans överväldigande styrka och djup bär honom nära segern i det brittiska utbildningsmästerskapet i kampanjen 2015-16, en prestation som inte har uppnåtts av en utländsk stall sedan 1954. Willie Mullins säger att vinnande hopptitel i Storbritannien inte är en prioritet Läs mer

Han står inför en kamp för den irländska titeln Under säsongen framåt, väntade sig Gordon Elliott, runner-up i säsongen 2015-2016, att ta emot ett betydande antal hästar som avlägsnades från Mullins gården.

Elliott sadellade Gigginstowns Don Cossack att vinna Gold Cup i Cheltenham i mars och han kommer nu också träna Don Poli, som slutade tredje i samma lopp.Apples Jade, en dubbla Grade One-vinnare i ungdomshinder i förra säsongen, går också med i Elliotts operation, tillsammans med Blow By Blow, en toppklassig hägerhäst förra säsongen.

Mus Morris, som saddlade Rule The Världen för att vinna Grand National i O’Leary’s färger i april kommer också att få hästar från Mullins-stallet, tillsammans med Henry de Bromhead, Noel Meade och son till ledande platttränare Aidan O’Brien, Joseph O’Brien, som har höll ett tränarkort sedan våren.

Paddy Power reagerade initialt på nyheterna genom att göra Elliott den nya favoriten till Irlands mästare tränare vid 8-11, med Mullins citerad vid jämn pengar.Supporters av den regerende mästaren stötte snart sitt pris ner till 4-6, men Elliots odds bosatte sig vid 11-10.

I en intervju med At The Races sa Mullins att splittringen med O’Leary , Ryanairs verkställande direktör, sade: “Vi är avskedsföretag. Det är i princip över avgifter, jag skulle föreställa mig. Jag lade upp mina avgifter för första gången på 10 år och Gigginstown valde att inte betala dem. Jag är inte villig att försöka upprätthålla de normer jag har [utan att lägga upp avgifter], så det är så som det är.

“Alla som kommer in i min gård behandlas lika. Jag ser nog att folk går till väggen i Irland hela tiden.Vi har utvecklat våra metoder för utbildning, vilket givetvis kostar mycket, och vi är inte beredda att offra det.

“De har varit mycket bra för oss genom åren, de har köpt lite fantastiska hästar och det finns ett fantastiskt team av hästar som kommer till den som kommer att få dem. Jag önskar dem bäst, det är vägen, det fortsätter vi. “

Brittiska bookmakare skärmade oddsen på Paul Nicholls om att behålla det brittiska utbildningsmästerskapet, med Betfair / Paddy Power som sänkte priset till 1 -5 från 4-7.Mullins, som var in med chansen att bli den första irländska tränaren för att vinna titeln sedan Vincent O’Brien fram till kampanjens sista dag förra säsongen, är ute till 3-1 från 6-4.

I ett uttalande sade Gigginstown Stud att beslutet att ta bort sina hästar från Mullins hade tagits “med stor ånger” och tillade: “Gigginstown vill uppriktigt tacka Willie och hela laget vid Closutton för de många Grade One-raserna vi har vunnit tillsammans under de senaste sju åren. “Vi hoppas att en överenskommelse kan nås någon gång i framtiden, vilket gör att Willie kan fortsätta köpa och träna mer graderade vinnare för oss. Medan vi deltar vid denna tid med ånger, önskar vi Willie och hela laget vid Closutton fortsatt framgång. “

Rate this post