Anthony Foley, en Munster legend till sin kärna och “rätt rugby bloke”

Den stumma statistikrekordet han spelade 62 gånger för Irland i en testkarriär som spänner över årtiondet mellan 1995 och 2005. Det var för hans gärningar i Munsters röda skjorta att ryggen först och främst kommer ihåg. Forever fryst i minnet kommer att vara majdagen i Cardiff 2006 när Munsters långvariga dröm om att vinna European Cup slutligen blev sann vid Foleys kapten.

Det betydde så mycket för så många, eftersom Munster, för åren hade levererat turneringen med så många levande stänk av färg, i själva verket omvandla europeiska klubben rugby till något som andlös tilltalande som det internationella spelet, om inte mer. Foley, känd som “Axel” till sina lagkamrater, var vid den röda arméns slående hjärta, en av sina andliga ledare tillsammans med Mick Galwey, Peter Clohessy och Paul O’Connell.När han gick in i coaching var det bara ett lag han någonsin skulle styra.

Hans oändliga död har skakat alla till kärnan. Förra helgen var han uppenbarligen i fin form vid Galweys 50 års födelsedag; de som talade till honom strax innan Munster lämnade sig till sin fixtur i Paris rapporterade samma sak. Foley var en hård man på fältet, men hans häftiga företag av det, som hans motståndare Martin Corry i Leicester och England ihåg på söndag: “Häftig och kompromisslös men efter att han alltid skulle hitta dig för en öl”, var det tidigare Englandet kapten tweeted. “Rätt rugbyblock.” Facebook Twitter Pinterest Munster fans hylder huvudtränare Anthony Foley

Foley var också en mer än användbar snickare i sin ungdom.Han växte upp i Killaloe i Co Clare, ner på gatan från Keith Wood, en kollega Munster legend, och paret brukade träna sina kasta färdigheter tillsammans. Båda hade anmärkningsvärda rugbyspelande pappor; Brendan Foley vann 11 caps och presenterades i Munster-sidan som slog All Blacks 1978. Hans son kom en gång till ett Six Nations-spel på Lansdowne Road som sitter på axlarna av den stora Willie Duggan. Vid 21 års ålder spelade Foley Jr för Irland själv; hans syster Rosie har också representerat sitt land i rugby.

Den tidigare Irland-tränaren Eddie O’Sullivan sa en gång att när Foley var på planen var det som om han hade en annan tränare där.Under lång tid hade ingen annan i Europa spelat mer Heineken Cup-spel; han spelade i alla utom en av Munsters första 78 Heineken Cup-matcher och hans strejkfrekvens på 23 försök i 86 matcher underströk hans värde åt sidan. Facebook Twitter Pinterest Anthony Foley firar efter Munsters 2006 Heineken Cup final seger över Biarritz Olympique på Millennium Stadium i Cardiff. Fotografi: David Rogers / Getty Images

Spelar hans tidiga klubbrugby på Shannon-honade anständiga överlevnadsinstinkter och en uppskattning av Munsters traditioner.För ett decennium sedan frågade jag honom hur det var att springa ut i Thomond Park i Limerick med en så stor vikt av förväntan. “Det beror allt om du är en lokal kille eller en besökare,” svarade han mjukt. “Om du är lokal är det en härlig plats att vara; om du är en besökare är det inte så trevligt. När den är full är det en väldigt varm och uppmuntrande atmosfär. Du kan nästan känna folket ovanpå dig. “Munsters hemliga ingrediens var alltid att navelsträngen kopplade dem med sina anhängare. Även med vissa spelare som bor i Cork och andra i Limerick skulle de knyta axel till axel under samma baner och stå upp för att bekämpa alla kommande.Som Foley förklarade för mig handlade det om att representera den plats som de kallade hem, även för de som olyckligt hade blivit födda någon annanstans: “Det verkar för oss att vi har foster som bor där de upptogs. Det är viktigt, i våra kulturer, att anhängare kan identifiera sig med spelarna. “

Därför stod Munsters anhängare i Paris instinktivt tillsammans när de hörde nyheterna och sjöng Theen Athenry som en hyllning till deras fallna huvudtränare.Donncha O’Callaghan, hans tidigare lagkamrater, påminde i sin självbiografi hur Limerick-spelarna brukade koka roligt på Foleys gym rutin och “slog honom att han var den enda mannen som kunde göra en 30-minuters cykelträning på 25 minuter” .

O’Callaghan berättade också en match mot de skotska gränserna när en motstående hakare var oförskämd om Foleys lite ruttade utseende. “Finns det inga speglar i ditt hus?” Sköt tillbaka den stora Munster-mannen och orsakade båda spelarna mycket glädje. Han kommer bli enormt missad, inte bara i Munster utan över rugbyvärlden.

Rate this post